2010/05/20
I jakten på världens monster
Den gåtfulle Shaw arbetar för en hemlig organisation. Agenten Reggie är verksam i en olaglig grupp vars enda mål är att agera både domare och avrättare. De har en sak gemensamt. Båda jagar de världens farligaste män. Av en ren tillfällighet råkar de ha samma man i sikte men för olika skäl - den manipulative och samvetslöse Evan Waller, en mäktig och inflytelserik man som är aktiv i både sex- och kärnvapenhandel, med ett förflutet i KGB med tusentals människors död på sitt samvete. Waller befinner sig i Provence på semester och när Shaws och Reggies planer krockar, förvandlas de till varandras fiender.
Baldacci skildrar på ett skrämmande och verklighetstroget sätt hur en ensam man, med hjälp av makt, skrupelfrihet och rätt skrämseltaktik skapar terror runt om i världen. Känsliga ämnen som exempelvis sexhandel är ett tidlöst tema och väl värt att belysa.
Boken har en del intressanta karaktärer som har ett mörkt förflutet, vilket förklarar deras val av arbete. Alla har de en tung ryggsäck att bära, vilket samtidigt ger dem en viljestyrka och kämparglöd som håller dem vid liv i de allra farligaste situationer. Det ges utrymme för dessa karaktärer att reflektera över sina val och vad deras arbete egentligen avslöjar om dem själva. Moraliska dilemman tillhör vardagen för Reggie's organisation som beslutar vem som ska avrättas för att andra ska få leva.
Betyg 7/10
2010/05/12
Under en perfekt yta döljer sig verkligheten
Välkommen till Hollywood - där den putsade ytan döljer mindre vackra skavanker och brister. Där glänsande lockar visar sig vara extensions och den fräscha solbrännan brun utan sol. Där rikedom och framgång inte behöver betyda begåvning och tvärtom, någonting som huvudpersonen Angela Clark snart blir medveten om. Efter att ha lämnat pojkvännen Alex hemma i New York beger hon sig till Hollywood med en vän för att göra en intervju med skådespelaren James Jacobs för tidningen The Look. James visar sig snart vara ett charmtroll och Angela börjar tvivla på hans rykte som hjärtekrossare. Men så är han ju också skådespelare.
Angelas vistelse i utseendefixeringens och självmedvetenhetens huvudstad utvecklas till en farlig balansgång mellan moral och passion och hon tvingas välja mellan pojkvännen där hemma i New York och en filmstjärnas hämningslösa flirtande.
Bokens höjdpunkt är slutet, som knyter ihop handlingen bra. I övrigt så känns alltihop klichéartat och luckor lämnas tomma som exempelvis sanningshalten i James uppvaktande eller orsaken till Blakes konstanta bitterhet. En bok som inte kräver någon vidare koncentration eller tolkning och passar bra på resande fot eller mellan två djupare böcker. Men till Kelks försvar så vet läsaren på förhand vilka teman som behandlas samt att syftet inte är att ge läsaren någon tankeställare eller liknande.
Den rosa framsidan med en tecknad shopaholic speglar med rättvisa innehållet i boken.
Betyg 4,5/10
2010/05/04
Skönhetens farliga besatthet och fördärvande
Den världsberömda berättelsen om Dorians personliga resa skiljer sig från andra böcker genom de filosofiska skildringar som delvis inte överensstämmer med varken etik eller moral. Wildes synsätt på skönhet, som det knappast råder något tvivel om, är grundläggande i boken och kantas av aspekter som känslomässigt infytande, egoism, ansvarslösa handlingar och slutligen självkännedom.
Enligt den inflytelserika Lord Henry Wotton är att det enda viktiga i livet tillfredställelse och skönhet samt att behålla den till varje pris. Henrys manipulativa personlighet och omoraliska synsätt på livet fascinerar läsaren så väl som Dorian. Genom att låta honom ta del av denna beroendeframkallande, mörka besatthet av självuppfyllande och självdyrkan går Dorian miste om sin oskuldsfullhet. Hans porträtt målat av konstnären Basil Hallward får nya meningar för Dorian som fängslas av sin egen skönhet och manipulerad av Henry börjar frukta ålders och erfarenhetens linjer. Han önskar att han själv förblir ung medan porträttet åldras. Detta visar sig gå i uppfyllelse. Medan hans utseende förblir oskuldsfullt och vackert som på en tavla, utan spår av varken insikt eller erfarenhet, påminner porträttet om vad hans synder får för effekt på själen. En symbol för åverkan av de illgärningar han begår. Detta är mycket filosofiskt beskrivet. Porträttet blir för Dorian vad samvetet är för andra. Betyder det faktum att hans synder hamnar på en duk att hans själ lämnat honom? Hans skönhet består, enligt hans önskan, men hans inre verkar utplånat, något som underlättar för honom att begå handlingar han annars skulle undvika. Detta bekymrar honom inledningsvis men allt eftersom hans känslor lämnar honom försvinner dessa tankar. Han vill inte bli påmind om sitt riktiga jag och bestämmer sig för att gömma porträttet som får en allt mer elakartad, fördärvad och illasinnad uppsyn.
Karaktärerna är anmärknigsvärt levande och relationerna mellan dem fascinerande. Alla delar de kärleken av Dorian Gray, men av olika anledningar. Dorian symboliserar en slags idyllisk bild av skönhetens perfektion. Basil Hallward ser i honom en oskuldsfullhet som fyller hans penseldrag med känslor. Henry Wotton ser möjligheten att fördärva denna oskuldsfullhet, någonting som förmodligen bottnar i någon form av bitterhet. Dorian själv ser sin egen skönhet och hänförs av makten den besitter. Han följer Henrys råd om självuppfyllande och självdyrkan, någonting som slutligen övergår i självhat.
The Picture of Dorian Gray är en mästerlig skildring av en värld av överklass med frånvaro av verklighetsinsikt; där utseende betyder allt, där människor utan fiender anses som mediokra och där goda, osjälviska gärningar betraktas som fångenskap. Det enda sättet att bli fri är genom synd. Kusligt mörk historia som biter sig fast och lämnar en blandning av fascination och känsla av obehag hos läsaren.
Betyg 8,5/10