Imagination needs inspiration to bloom.



2010/11/26

Ett expertteam ställs inför ett främmande, livsavgörande hot

Farkosten av Michael Crichton

Experter inom olika områden som matematik, biologi, astrofysik och psykologi skickas till en plats i Stilla havet där en flygkrasch inträffat. Snart börjar psykologen Norman, vars uppgift är att ta hand om eventuella överlevande, misstänka att allt inte står rätt till. Farkosten, som finns halvt begraven på trehundra meters djup, visar sig vara någonting annat än ett flygplan - tekniken är helt främmande.


Det uppstår diverse diskussioner angående farkosten men slutligen beslutar man sig för att försöka öppna den, någonting som givetvis visar sig vara ett misstag. Så småningom drar en ordentlig storm in över havet som förhindrar teamet från att bege sig till ytan med ubåten, och utan den innebär tyckskillnaden en säker död vid uppstigning. Det enda alternativet är följdaktligen att stanna kvar på mörkrets botten och arbeta gemensamt mot det främmande hotet. Under extrem press kan detta visa sig svårare än väntat. Norman tar på sig uppgiften att med sin yrkeskompetens försöka uppnå en bra sammanhållning och inverka lugnande på resten av teamet, ett lugn som han är i behov av lika mycket som de andra.

Crichton upphör aldrig att förvåna med en ny twist där man minst av allt förväntar sig det. Farkosten är på många sätt en psykologisk thriller som behandlar personliga känslor, panik och paranoida drag som kan framträda i isolerade, hotfulla miljöer såväl som innebörden av ett främmande, extraterrestriellt hot. Därav de mycket utvecklade karaktärerna som framställs på ett övertygande sätt.

Farkosten håller mer än måttet och bevisar än en gång kvaliteten på författaren grundläggande research inom olika områden, berättarteknik samt inlevelseförmåga.

Betyg 7,5/10

2010/11/11

En värld av magi

Harry Potter and the deathly hallows av J. K. Rowling

Fenomenet Harry Potter har intresserat, förundrat och hänfört läsare i ett decennium. Det är svårt att beskriva vilken inverkan Rowling haft på barn och ungdomar. Hos barn där läsning inte fallit sig naturligt har nyfikenheten för litteraturen väckts. Harry Potter är ett gyllene tillfälle för människor i alla åldrar att besöka en värld av magi. Det är något alldeles särskilt med Rowlings skildring av en magisk värld, parallell med vår egen. Så olik men ändå så identisk. Läsaren får snart veta att trollkarlsvärlden är om möjligt ännu mörkare, vilseledande och farlig än vår egen. Handlingsförloppet blir allt mörkare i takt med antalet lästa böcker. De senare är förmodligen riktade till unga vuxna, men kan läsas av alla åldersgrupper.

I den sista boken har Lord Voldemort, med anhängare, tagit makten i samhället genom att infiltrera både Ministeriet och Hogwarts. Människor försvinner spårlöst. Förtryck, rasism och tortyr förekommer. Folkmord inträffar och likheterna med förföljerserna under Andra världskriget är slående realistisk; det här är således ingen barnbok i ordets rätta bemärkelse. Samtidigt som kriget pågår försöker Harry tillsammans med sina vänner fullfölja uppgiften tilldelad honom, d.v.s. finna ’horcruxer’, de föremål Voldemort använt för att splittra sin själ och bli oövervinnerlig. Att identifiera och förstöra föremålen är följaktligen enda sättet att utplåna den onda trollkarlen för gott. Men snart visar sig uppgiften som Dumbledore gav honom vara betydligt svårare och mer tidskrävande än väntat. Horcruxerna är väl gömda. Så introduceras ’the deathly hallows’, dödsrelikerna, och Harry upptäcker att han och Voldemort för första gången är ute efter samma sak.

Rowling har med den sista boken i serien visat sin utomordentliga kompetens. De svar som läsare sökt i ett decennium får äntligen se ljuset. Vad betyder egentligen Harrys förflutna? Vilka hemligheter ligger bakom Dumbledores framgång, hemlighetsfulla fasad och slutgiltiga öde? Vad gör Voldemort så mäktig? Varför insisterar Voldemort på att det måste vara han själv som dödar Harry? Vad betyder egentligen frasen 'Neither can live while the other survive'?

Begreppet gott och ont får en helt ny innebörd i den sista delen av serien. Harry inser snart att allting inte är svart eller vitt och han måste lära sig att följa sitt hjärta. I en värld där svart magi tilltar i styrka och människor utsätts för svåra livsförhållanden är ingenting som förr. Ingen går att lita på. Ingen går säker. Den ofrånkomliga konfrontationen med Lord Voldemort närmar sig. Motvilligt känner Harry hur förtvivlan och rädsla stiger inom honom när han till sin fasa inser att hans öde redan är förutbestämt.

Trollkarlsvärlden är en magisk värld där trollstavar, spöken, flygande bilar och levande porträtt ofta får stå i centrum. Men trots detta speglar den verkligheten; det är ytterst lätt för läsare att identifiera sig. Rowling har kastat ett magiskt skimmer över verkliga, identifierbara teman som oundvikliga katastrofer, tragedier och en pojkes övertygelse att man själv bestämmer över sitt öde med sina handlingar. Harrys ständiga kamp mot auktoritetens förtryck och hans vägran att tillåta orättvisor symboliserar människans fria vilja, vilken är det enda hotet mot diktatur. Förutom detta så behandlar sista boken också de dagliga, verkliga kval som man genomgår för att bli vuxen, någonting som unga läsare kan relatera till. Harry beger sig iväg på en inre, mental resa, parallellt med det fysiska äventyret.

Rowling har lyckats med den unika bedriften att skriva böcker som har läsare i alla åldrar. Kanske beror de på de komplexa karaktärerna som aldrig upphör att överaska, den miljö som ständigt trollbinder eller det äventyr som utlovas och infrias? Rowling har visat sin fenomenala begåvning när det gäller karaktärernas trovärdighet och djup men tar personerna snäppet längre i sista delen av serien, där man som läsare för första gången får se den komplexa bakgrunden hos dem. Respekten för författarens talang ökar när det framgår hur oerhört genomtänkta alla sju böckerna visar sig vara.

Allting blir förvånansvärt komplicerat och det är fascinerande att uppleva alla sju böcker vävas samman till en enda rad av slutgiltiga avslöjanden.

Betyg 8/10

2010/11/06

Hemligheten bakom en uråldrig civilisation

Sandstorm av James Rollins

När någonting oförklarigt orsakar en explosion på British Museum i London börjar genast finansiären Kara Kensington ana oråd. När dessutom missödet påminner om hennes fars försvinnande beslutar sig hon och museiintendenten Safia al-Maaz att söka svaren. Snart korsas deras väg av Painter Crowe, en agent från amerikanska Sigma Force, på jakt efter sin tidigare partner som gått över till den kriminella organisationen The Guild. Spåren leder till Rub al-Khali-öknen och den mytomspunna staden Ubar, som enligt legenden har blivit förstörd av Allah på grund av invånarnas synder och inte återfunnits med säkerhet.

Rollins har lyckats skapa karaktärer med intressanta personligheter som alla har ett förflutet som förklarar och rättfärdigar deras handlingar, speciellt de två kvinnliga huvudpersonerna är mycket genomtänkta. Detta bidrar självklart till en trovärdighet som tillsammans med det höga tempo av ledtrådar, nya platser och action skapar en tämligen underhållande story.

Första halvan av Sandstorm är mycket lovande, men de stora förväntningarna man som läsare har infrias inte förrän i sista stund, men med en fascinerande övertygelse. En viss otydlighet kring olika myter och fenomen får också sin förklaring, även om en del lösningar kan tyckas en aning otroliga. De teorier runt begreppet antimateria som presenteras är fascinerande. Någonting som sänker betyget är det bristfälliga försök till romantik som Rollins kunnat bearbeta eller utelämna.

Det är ingen tvekan om vilket genre Rollins sällat sig till. Överraskande nog är han nästan i klass med Steve Berry eller Paul Sussman med sin första bok där han skildrar en fascinerande värld med en ännu intressantare upplösning.

Betyg 7/10