Imagination needs inspiration to bloom.2010/04/14

Spänning i sann "slutna rummet"-anda!

Three blind mice av Agatha Christie

Det är ingen överaskning att Agatha Christie, som anses vara världens mest lästa deckarförfattare, också har skrivit Three blind mice som har blivit historiens längst spelade teaterpjäs. Hon skapar intressanta karaktärer, alla med en till synes dold agenda, i en värld av mystik där ingen eller alla är misstänkta.

Denna "slutna rummet"-mystik innebär en tryckande spänning där karaktärerna försätts under en press som tydligt inverkar på dem i negtiv mening och man som läsare håller andan i väntan på nästa händelse. Ett mord har begåtts med tydlig koppling till adressen för Monkswell Manor Guest House, i vilket ett antal personer blir instängda på grund av en snöstorm. Snart börjar hyresgästerna påverka varandra i den betydelsen att en enskild gest eller blick från någon förvandlar personen till en potentiell mördare. Misstänksamheten ökar i takt med sidoantalet och hotar att ta över förnuftet hos karaktärerna, och insikten att de alla egentligen är främlingar för varandra skapar en tyst, hotfull stämning.

Mycket spännande ända fram till den oförutsägbara upplösningen, som dock kan tyckas komma lite väl tidigt. Storyn lämnar också en del frågor obesvarade vad gäller Christopher Wren, Mrs Boyle och de andra. Personligen skulle jag gärna ha velat lära känna dem och deras bakgrunder lite mer för att få en bättre förståelse för deras karaktärsdrag och få suga på karamellen ett tag till.

Betyg 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar