Imagination needs inspiration to bloom.2011/06/12

Mysterium i gotisk anda med psykologisk karaktär

Rebecca av Daphne du Maurier

"Last night I dreamt I went to Manderley again". Så börjar en av 1900-talets omtalade klassiker om en ung, blyg och oerfaren kvinnlig protagonist som korsar den rika, omtalade Maxim de Winters väg under ett besök i Monaco. Efter en kort tids intensivt umgänge tackar hon ja till Maxims plötsliga frieri och introduceras till hans Manderley, trots det faktum att Maxims före detta hustru avlidit bara sex månader tidigare.


Mrs de Winter är en stillsam dagdrömmare i tjugoårsåldern som saknar både självförtroende och erfarenhet. Hennes föregångare, Rebecca, var raka motsatsen - häpnadsväckande vacker, social, intelligent och omtyckt - vilket väcker en del frågeställningar hos Mrs de Winter angående det nuvarande äktenskapet.

Rebecca börjar behagligt men eftersom tiden går börjar ett mysterium träda fram som sprickor i fasaden av lyckade middagar och tillställningar. Rebecca har jämförts med Jane Eyre, men bortsett från smärre likheter och ett gotiskt tema skiljer sig böckerna åt. Rebecca fokuserar i större utsträckning på psykologiska faktorer. Förutfattade meningar och svartsjuka dominerar och det vilar en genomgående, obehaglig stämning över Manderley. Mrs de Winters ständiga jämförelser med sin föregångare liknar besatthet och vid vissa tillfällen börjar läsaren ifrågasätta vilken karaktär som egentligen skildras i texten.

Daphne du Maurier håller en distans mellan Mrs de Winter och Maxim, vars frånvarande, hemlighetsfulla karaktär skapar en palpabel nervositet hos sin nya hustru. De ofrånkomliga situationer som avlöser varandra är olustiga, men tvingar samtidigt Mrs de Winter till den självsäkerhet hon saknar. Självklart ökar den kusliga stämningen för att slutligen bjuda på en och annan överaskning.


"It seemed incredible to me now that I had never understood. I wonder how
many people there were in the world who suffered, and continued to suffer,
because they could not break out from their own web of shyness and reserve,
and in their blindness and folly built up a great wall in front of them that
hid the truth."

Betyg 8,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar