Imagination needs inspiration to bloom.2011/07/24

Spännande mysterium i sluten miljö med Agatha Christie-influenser

The Likeness av Tana French

Cassie Maddox har börjat återhämta sig från sin riskfyllda period som undercover-agent, en farlig tid i hennes liv och ett avslutat kapitel. När så en död kropp plötsligt hittas på landsbygden i närheten av ett gammalt hus blir hon ofrivilligt indragen i en utredning som känns obehagligt personlig. Gränsen mellan det förflutna och det nuvarande suddas ut. Den döda kvinnan och Cassie är identiska till utseendet och hennes namn är än mer skrämmande - Lexie Maddison, den falska identitet som Cassie använt sig av under sin tid undercover. Det egendomliga är att Lexie Maddison är påhittad. Eller?

För att ta reda på den döda kvinnans riktiga identitet tvingas Cassie än en gång förvandlas till Lexie Maddison, någonting hon svurit att aldrig upprepa. Den här gången är riskerna ofantligt stora eftersom hon spelar rollen av en främmande kvinnas tolkning av Lexie Maddison. Hon flyttar in i huset Lexie delat med sina närmaste vänner, alla betraktade som misstänkta, och minsta lilla misstag kan kosta henne livet.

Det faktum att den döda kvinnan och Cassie är identiskt lika är naturligtvis föga övertygande - de är inte tvillingar - men även om man är villig att acceptera detta så borde rösten, personligheten eller smärre ansiktsuttryck avslöja henne. Bortsett från det känns The Likeness överaskande trovärdig. Man får följa Cassie i förberedelserna inför uppdraget och hennes professionella, iskalla kontroll över sitt beteende i huset är imponerande. Sakta börjar betydelsefulla detaljer framträda och Cassie är fast besluten att lösa mysteriet innan hon lämnar huset.

The Likeness är en psykologisk thriller av Agatha Christie-typ där alla eller ingen är misstänkta och den pulshöjande stämningen sällan avtar. Läsaren är beredd på det mesta och håller andan vid smärre misstag från Cassies sida. Man förväntar sig hela tiden det värsta. Kanske just därför känns vistelsen i huset ibland anmärkningsvärt städad och det skulle med fördel kunnat inträffa fler obehagliga situationer i den något slumrande, filosofiska, nästan surrealistiska miljön. Karaktärerna är trovärdigt utformande och deras komplicerade, mycket reserverade personligheter väcker nyfikenhet. The Likeness påminner om Donna Tartts The Secret History med sin psykologiska karaktär, och håller en genomgående hög nivå. Det stundtals låga tempot belönar läsarens tålamod med överaskande vändningar. French visar sin yttersta kompetens med upplösningen som är både vacker och begåvat utförd, med stråk av övertygande melankoli.

Betyg 7,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar