Imagination needs inspiration to bloom.



2011/11/27

Möte med det okända i en klassisk spökhistoria

The woman in black av Susan Hill

En ung jurist, Arthur Kipps, blir ombedd att undersöka en ensamstående äldre kvinnas dödsbo i den lilla staden Crythin Gifford. Huset är ensligt beläget och skiljs från omvärlden varje natt av tidvattnet. Arthur bestämmer sig för att stanna i det ödsliga huset ett par dagar för att ordna med papper, men när tidvattnet åter kommer krypande och isolerar honom från omvärlden inser Arthur att någonting skrämmande vilar över platsen och han tvingas ensam möta det okända.

The woman in black är en klassisk spökhistoria som publicerades 1983 av författaren Susan Hill. Handlingen utspelar sig på 1800-talet och påminner om dåtidens gotiska romaner, med den typiska tjocka dimman och det engelska landskapet.

Romanen är rik på det mesta och lyckas förmedla en påtaglig känsla av obehag trots sin blygsamma volym på 160 sidor. Det är tråkigt att behöva lämna det spännande händelseförloppet så snart. Det går åt ett antal sidor till att bygga upp stämningen och de spännande kapitlen i det hemlighetsfulla huset är alldeles för få.

Susan Hill lyckas beskriva det okända som är så skrämmande och ger kalla kårar längs ryggraden. Det är de där specifika detaljerna som ger mening åt helheten, samtidigt som lagom mycket lämnas åt fantasin.

Betyg 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar