Imagination needs inspiration to bloom.2010/05/04

Skönhetens farliga besatthet och fördärvande

The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde

Den världsberömda berättelsen om Dorians personliga resa skiljer sig från andra böcker genom de filosofiska skildringar som delvis inte överensstämmer med varken etik eller moral. Wildes synsätt på skönhet, som det knappast råder något tvivel om, är grundläggande i boken och kantas av aspekter som känslomässigt infytande, egoism, ansvarslösa handlingar och slutligen självkännedom.


Enligt den inflytelserika Lord Henry Wotton är att det enda viktiga i livet tillfredställelse och skönhet samt att behålla den till varje pris. Henrys manipulativa personlighet och omoraliska synsätt på livet fascinerar läsaren så väl som Dorian. Genom att låta honom ta del av denna beroendeframkallande, mörka besatthet av självuppfyllande och självdyrkan går Dorian miste om sin oskuldsfullhet. Hans porträtt målat av konstnären Basil Hallward får nya meningar för Dorian som fängslas av sin egen skönhet och manipulerad av Henry börjar frukta ålders och erfarenhetens linjer. Han önskar att han själv förblir ung medan porträttet åldras. Detta visar sig gå i uppfyllelse. Medan hans utseende förblir oskuldsfullt och vackert som på en tavla, utan spår av varken insikt eller erfarenhet, påminner porträttet om vad hans synder får för effekt på själen. En symbol för åverkan av de illgärningar han begår. Detta är mycket filosofiskt beskrivet. Porträttet blir för Dorian vad samvetet är för andra. Betyder det faktum att hans synder hamnar på en duk att hans själ lämnat honom? Hans skönhet består, enligt hans önskan, men hans inre verkar utplånat, något som underlättar för honom att begå handlingar han annars skulle undvika. Detta bekymrar honom inledningsvis men allt eftersom hans känslor lämnar honom försvinner dessa tankar. Han vill inte bli påmind om sitt riktiga jag och bestämmer sig för att gömma porträttet som får en allt mer elakartad, fördärvad och illasinnad uppsyn.

Karaktärerna är anmärknigsvärt levande och relationerna mellan dem fascinerande. Alla delar de kärleken av Dorian Gray, men av olika anledningar. Dorian symboliserar en slags idyllisk bild av skönhetens perfektion. Basil Hallward ser i honom en oskuldsfullhet som fyller hans penseldrag med känslor. Henry Wotton ser möjligheten att fördärva denna oskuldsfullhet, någonting som förmodligen bottnar i någon form av bitterhet. Dorian själv ser sin egen skönhet och hänförs av makten den besitter. Han följer Henrys råd om självuppfyllande och självdyrkan, någonting som slutligen övergår i självhat.

The Picture of Dorian Gray är en mästerlig skildring av en värld av överklass med frånvaro av verklighetsinsikt; där utseende betyder allt, där människor utan fiender anses som mediokra och där goda, osjälviska gärningar betraktas som fångenskap. Det enda sättet att bli fri är genom synd. Kusligt mörk historia som biter sig fast och lämnar en blandning av fascination och känsla av obehag hos läsaren.

Betyg 8,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar