Imagination needs inspiration to bloom.2010/05/20

I jakten på världens monster

Deliver us from evil av David Baldacci

Den gåtfulle Shaw arbetar för en hemlig organisation. Agenten Reggie är verksam i en olaglig grupp vars enda mål är att agera både domare och avrättare. De har en sak gemensamt. Båda jagar de världens farligaste män. Av en ren tillfällighet råkar de ha samma man i sikte men för olika skäl - den manipulative och samvetslöse Evan Waller, en mäktig och inflytelserik man som är aktiv i både sex- och kärnvapenhandel, med ett förflutet i KGB med tusentals människors död på sitt samvete. Waller befinner sig i Provence på semester och när Shaws och Reggies planer krockar, förvandlas de till varandras fiender.

Baldacci skildrar på ett skrämmande och verklighetstroget sätt hur en ensam man, med hjälp av makt, skrupelfrihet och rätt skrämseltaktik skapar terror runt om i världen. Känsliga ämnen som exempelvis sexhandel är ett tidlöst tema och väl värt att belysa.

Boken har en del intressanta karaktärer som har ett mörkt förflutet, vilket förklarar deras val av arbete. Alla har de en tung ryggsäck att bära, vilket samtidigt ger dem en viljestyrka och kämparglöd som håller dem vid liv i de allra farligaste situationer. Det ges utrymme för dessa karaktärer att reflektera över sina val och vad deras arbete egentligen avslöjar om dem själva. Moraliska dilemman tillhör vardagen för Reggie's organisation som beslutar vem som ska avrättas för att andra ska få leva.


Betyg 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar