Imagination needs inspiration to bloom.2010/10/18

Självbiografi om hoppet och lyckan som brinner i den miserabla fattigdomens mörker

Angela's ashes av Frank McCourt

"Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish catholic childhood" - Frank McCourt

En fyraårig pojke flyttar med sina föräldrar från Amerika hem till Irland och växer upp i den fattigaste och mest horribla delen av staden Limerick. I skuggan av Andra Världskriget säljer hans mor både stolthet och värdighet i kampen mot hungern samtidigt som hans far ständigt besöker puben och förbrukar pengar och självrespekt. Den lilla pojken som får utstå fattigdom, svält och sjukdom överlever mirakulöst nog och bestämmer sig många år senare för att skriva en självbiografi.

McCourt beskriver sitt ofattbara liv i misär med sådan inlevelse att läsaren upplever varje känsla som sin egen. Man gråter, skrattar och förfasas med honom. Anledningen till att McCourt väntade i många år innan han skrev biografin berodde på att minnena var alltför påfrestande. För att kunna ge en någorlunda sanningsenlig och rättivs bild av sin far var han tvungen att bearbeta minnesbilden av honom. Den beundran han känner för sin far framgår tydligt i boken såväl som den återkommande besvikelsen och känslan av svek. McCourt drömmer sig bort från misären med sin fars historier och ärver av honom en enastående berättarkonst.

Trots att bedrövelsen är ett faktum så berättar McCourt om sin uppväxt med sådan kärlek och vördnad, inte bara för sin familj utan även för Irland i sin helhet och främst för sin hjälte Cuchulain. Man förundras som läsare över hans styrka att under dessa livsförhållanden behålla en så häpnadsväckande kärleksfull och hoppfull syn på livet. Sällan kan en bok beröra så. Sakta griper skammen tag om en vid insikten om hur lyckligt lottad man är.

Betyg 9,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar