Imagination needs inspiration to bloom.2010/11/26

Ett expertteam ställs inför ett främmande, livsavgörande hot

Farkosten av Michael Crichton

Experter inom olika områden som matematik, biologi, astrofysik och psykologi skickas till en plats i Stilla havet där en flygkrasch inträffat. Snart börjar psykologen Norman, vars uppgift är att ta hand om eventuella överlevande, misstänka att allt inte står rätt till. Farkosten, som finns halvt begraven på trehundra meters djup, visar sig vara någonting annat än ett flygplan - tekniken är helt främmande.


Det uppstår diverse diskussioner angående farkosten men slutligen beslutar man sig för att försöka öppna den, någonting som givetvis visar sig vara ett misstag. Så småningom drar en ordentlig storm in över havet som förhindrar teamet från att bege sig till ytan med ubåten, och utan den innebär tyckskillnaden en säker död vid uppstigning. Det enda alternativet är följdaktligen att stanna kvar på mörkrets botten och arbeta gemensamt mot det främmande hotet. Under extrem press kan detta visa sig svårare än väntat. Norman tar på sig uppgiften att med sin yrkeskompetens försöka uppnå en bra sammanhållning och inverka lugnande på resten av teamet, ett lugn som han är i behov av lika mycket som de andra.

Crichton upphör aldrig att förvåna med en ny twist där man minst av allt förväntar sig det. Farkosten är på många sätt en psykologisk thriller som behandlar personliga känslor, panik och paranoida drag som kan framträda i isolerade, hotfulla miljöer såväl som innebörden av ett främmande, extraterrestriellt hot. Därav de mycket utvecklade karaktärerna som framställs på ett övertygande sätt.

Farkosten håller mer än måttet och bevisar än en gång kvaliteten på författaren grundläggande research inom olika områden, berättarteknik samt inlevelseförmåga.

Betyg 7,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar