Imagination needs inspiration to bloom.2010/11/06

Hemligheten bakom en uråldrig civilisation

Sandstorm av James Rollins

När någonting oförklarigt orsakar en explosion på British Museum i London börjar genast finansiären Kara Kensington ana oråd. När dessutom missödet påminner om hennes fars försvinnande beslutar sig hon och museiintendenten Safia al-Maaz att söka svaren. Snart korsas deras väg av Painter Crowe, en agent från amerikanska Sigma Force, på jakt efter sin tidigare partner som gått över till den kriminella organisationen The Guild. Spåren leder till Rub al-Khali-öknen och den mytomspunna staden Ubar, som enligt legenden har blivit förstörd av Allah på grund av invånarnas synder och inte återfunnits med säkerhet.

Rollins har lyckats skapa karaktärer med intressanta personligheter som alla har ett förflutet som förklarar och rättfärdigar deras handlingar, speciellt de två kvinnliga huvudpersonerna är mycket genomtänkta. Detta bidrar självklart till en trovärdighet som tillsammans med det höga tempo av ledtrådar, nya platser och action skapar en tämligen underhållande story.

Första halvan av Sandstorm är mycket lovande, men de stora förväntningarna man som läsare har infrias inte förrän i sista stund, men med en fascinerande övertygelse. En viss otydlighet kring olika myter och fenomen får också sin förklaring, även om en del lösningar kan tyckas en aning otroliga. De teorier runt begreppet antimateria som presenteras är fascinerande. Någonting som sänker betyget är det bristfälliga försök till romantik som Rollins kunnat bearbeta eller utelämna.

Det är ingen tvekan om vilket genre Rollins sällat sig till. Överraskande nog är han nästan i klass med Steve Berry eller Paul Sussman med sin första bok där han skildrar en fascinerande värld med en ännu intressantare upplösning.

Betyg 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar