Imagination needs inspiration to bloom.2010/08/16

En tillvaro av självuppoffrande och förtryck

The woman who walked into doors av Roddy Doyle

En berättelse ur ett narrativt perspektiv om en kvinnas gränslösa kärlek, förnekande, förlåtande och känslomässiga fångenskap i förhållandet med mannen hon älskar. Paulas värld raseras i takt med att självrespekten försvinner och hon låter kärlek, loyalitet och slutligen rädsla forma hennes liv. Titeln syftar på ett symboliskt stycke i boken där hennes man Carlo ogenerat frågar om uppkomsten av blåmärken han själv orsakat, varpå hon förläget mumlar att hon "gått in i en dörr".

Doyle beskriver med en otrolig inlevelse och trovärdighet historien om en ung kvinna som faller handlöst för fel man och de konsekvenser det får för både henne och deras gemensamma barn. Men boken innehåller mer än misshandel och terror. Förhållandet med Carlo ger Paula en möjlighet att reflektera över sitt liv, sin personlighet och anledningen till de val hon gjort.

Handlingen belyser ett välbekant tema som tyvärr förekommer i dagens samhälle. Läsaren börjar reflektera över den svåra situation som kvinnor fortfarande är till synes försvarslösa mot och vad som egentligen utgör den osynliga men mycket starka fångenskapen som hindrar dessa kvinnor så uppenbart från deras berättigade frihet.

Betyg 7,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar