Imagination needs inspiration to bloom.2010/08/25

Farligt spel för ädla syften

Stalemate av Iris Johansen

Eve Duncans förflutna är befläckat med mörker och ond bråd död, någonting som finns kvar under ytan och hindrar henne från ett normalt liv med Quinn, mannen hon älskar. Minnet av kvällen hennes dotter Bonnie försvann spårlöst har etsat sig fast och kommer inte släppa taget förrän mördaren fått sitt straff. När en ökänd vapenhandlare vid namn Luis Moldalvo är i behov av en rekonstruktion av en avliden människa bestämmer han sig för att kontakta Duncan. Efter upprepade arbetserbjudanden och hotelser är det slutligen löftet om att hitta Bonnies mördare som får henne att ta beslutet att arbeta med honom. Hon lämnar sin Joe och beger sig till Moldalvos residens, manipulerad och hoppfull att finna de svar hon sökt i så många år, trots insikten att han kanske inte låter henne återvända med livet i behåll.

Spänningen trappas upp då Quinn ger sig iväg efter sin fru för att beskydda henne, men olyckligtvis samtidigt komplicerar både överenskommelsen och affärerna med Moldalvo, någonting som den kriminella mannen inte kan se blint mellan fingrarna. När det slutligen framkommer att Moldalvos avsikt är hämnd inser Duncan att han kommer se till att hon färdigställer rekonstruktionen till vilket pris som helst. Det finns fler mäktiga män utan skrupler där ute och snart befinner hon sig ofrivilligt i ett krig mitt emellan två fiender där alla medel är tillåtna.

Duncans äventyr blir inte bara en geografisk resa utan även ett mentalt djupdykande med många samtal mellan två eldsjälar med behovet av hämnd som gemensam nämnare. Duncan och Moldalvo är en spegelbild av varandra på olika sidor av lagen och det dröjer inte länge förrän de utvecklar ett förstående förhållande. Johansen har en fingertoppskänsla för läsarens förväntningar på de flesta områden. Lättläst och underhållande men dock ett fattigt språk med upprepande uttryck och brist på målande beskrivningar. Kritiken slutar inte där; tyvärr finns en brist på trovärdighet när det gäller huvudkaraktären som ibland är svår att identifiera sig med. Med lite överseende med karaktärsdrag och språkliga tillkortakommanden som stör koncentrationen emellanåt kan man ändå få en tämligen god läsupplevelse. Det psykologiska samspelet mellan individerna med en underton av misstankar och misstro är intressant, i synnerhet Moldalvos närvaro med betoning på hans manipulativa personlighet. Spänning till sista sidan med actionspäckad upplösning, parallellt med en ilning längs ryggraden över vad som händer händer mellan raderna, och den återkommande vändningen som får läsaren att omvärdera hela situationen.

Betyg 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar