Imagination needs inspiration to bloom.2010/09/22

Kampen för fred under det historiska fälttåget mot England

Slända i bärnsten av Diana Gabaldon

Berättelsen om Claires ofrivilliga resa tillbaka i tiden och mötet med sitt livs kärlek, den skotska klanhövdingen Jamie Fraser, tar vid där Främlingen slutade. Claire och hennes make beger sig till Frankrike för att försöka förhindra det stora upplopp mot England som enligt Claires historieböcker kommer få ödesdigra konsekvenser. Bonnie Prins Charlies finansiering av fälttågen mot engelsmännen måste stoppas för att förhindra ett blodbad där Skottland lider största förlusten.

Ett dubbelspel av farliga proportioner följer när Claire och Jamie infiltrerar Solkungens hov, där risken för att avslöjas är påtaglig och skulle innebära dödsstraff. Den redan ökände Jamie har dock inget problem med att förstärka sitt dåliga rykte och det kommer onekligen till användning vid ett flertal tillfällen när enda utvägen är hot, bedrägeri, våldsamma sammandrabbningar eller mord.

Claires breda kunskap inom sjukvård kommer inte lika mycket till uttryck i den här delen, men för de historieintresserade väntar en stor belöning. Gabaldons research och berättarkonst är fascinerande och ger läsaren inblick i allt från dåtidens brutalitet på gator och torg till de kungliga middagar, baler och bjudningar där Claire infinner sig. Detta är inte en bok för alla. Gabaldon utelämnar inte många detaljer och beskriver ingående de flesta situationer som inträffar utan omsvep, i enighet med den råa verkligheten. Det är med stor begåvning som författaren lyckas skapa karaktärer, vars djup tycks vara oändligt och vars känsla för moral är relativ precis som hos de flesta människor. Kanske är det glimten av de små brister som påträffas hos personerna som gör dem så levande. De är fulländade i sin bristande perfektion. Däremot är det ibland svårt att sätta identitet på alla de mindre framträdande karaktärerna som inte alltid presenteras ordentligt och därmed kräver historisk kunskap hos läsaren.

Äktenskapet mellan Claire och Jamie djupnar men är fortfarande genomsyrat av starka känslor och passion och de flesta andra litterära relationer bleknar i jämförelse. Deras olikheter som så ofta beror på tidsskillnaden mellan 1900-tal och 1700-tal är fortfarande iögonfallande, men de har dock anpassat sig till varandra och frustrationen ebbar för det mesta ut innan den når ytan. Blandningen mellan nutid och dåtid blir spännande kontraster och den här gången introduceras Brianna, Claires och Jamies dotter, som påminner starkt om sin far med sitt röda hår och temperamentsfulla drag.

Slända i bärnsten har inte alls lika högt tempo som dess föregångare och karaktärerna som var så övertygande har fått ge utrymme för historiska händelser, men intrigerna finns där, och entusiasm hos läsaren likaså. Det är en oförglömlig resa som väcker intresse och nya frågor som läsaren med spänning ser fram emot att få besvarade i Sjöfarana.

Betyg 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar